Meteorološki izazovi 5

Priopćenje za medije

15.2.2017.

Priopćenje

 

U Zagrebu, u Kraš Auditorium, Ravnice 48, od 20-22. veljače 2017. održat će se peti po redu znanstveno-stručni skup „Meteorološki izazovi 5". Tema ovogodišnjeg skupa je Društveno odgovorna meteorološka, oceanografska i hidrološka istraživanja. 

Ove godine skup „Meteorološki izazovi 5“ je združen sa međunarodnom konferencijom „International Conference on Meteorology and Climatology of the Mediterranean“.

Skup organizira Hrvatsko meteorološko društvo, u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Geofizičkim odsjekom PMF-a i Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe, te Katalonskim meteoroloških društvom

Pokrovitelji su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Grad Zagreb, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Očekujemo oko 150 sudionika iz svijeta i Hrvatske kao i određeni broj predstavnika medija. 

Početak 21. stoljeća započeo je ekstremnim vremenskim i klimatskim prilikama. Hrvatsku i Europu pogodile su ekstremne suše, poplave, obilan snijeg i led, toplinski valovi, orkanski vjetar. Svjetska meteorološka organizacija je prvu dekadu 21. stoljeća već proglasila dekadom ekstrema. Posljedice su katastrofalne: poplave, dizanje mora, hladni i topli temperaturni valovi, požari, uništeni poljoprivredni usjevi, uništena naselja, otežan promet, pomak turističke sezone i dr. Stoga se zadnjih godina intenziviraju primjenjena istraživanja koja imaju cilj izrazite društvene koristi u vidu poboljšanja rane najave ekstremnih atmosferskih, hidroloških i oceanografskih prilika, kako na skali nekoliko dana unaprijed, tako i ocjeni klimatskih ekstrema i njihovih promjena u 21. stoljeću. Osim za širu društvenu korist, takve aktivnosti su i odgovor na potrebe gospodarstva koje svakim danom sve više i više koristi meteorološke i klimatske informacije u svojim sustavima i procesima odlučivanja (promet, poljoprivreda, energetika, itd.).

Cilj skupa je, osim razmjene znanja među meteorolozima, ojačati komunikaciju između meteorologa, oceanografa i hidrologa i drugih stručnjaka koji se koriste meteorološkim podacima, te ukazati na važnost meteorologije u mnogim djelatnostima gospodarstva. Kroz 80-tak predavanja i 50-tak postera obradit će se teme skupa:

  • Interdisciplinarna istraživanja atmosfere, mora i voda
  • Klimatologija
  • Daljinska i in-situ mjerenja
  • Numeričko modeliranje atmosfere
  • Atmosferski procesi, primjena i aplikacije 
  • Planinska meteorologija

 

Sve informacije o skupu možete pronaći na mrežnom stranicama: http://metmed.eu/ i http://www.meteohmd.hr/hr/aktivnosti/izazovi/izazovi5

 

Datum i vrijeme:               20.–22. veljače 2017. od 8 do 18 sati

Mjesto:                               Kraš Auditorium, Ravnice 48, Zagreb

Osobe za kontakt:              Kristian Horvath, DHMZ, 099 2730 915, horvath@cirus.dhz.hr 

                                          Maja Telišman-Prtenjak, PMF, 099 538 7751, telisman@irb.hr

Raspoloživost medijima:    Po dogovoru ili bez najave u pon. 20. veljače 2017. u Kraš centru od 11:15-11:45.

 

S poštovanjem, Predsjednik Organizacijskog odbora 

Dr.sc. Kristian Horvath