International Forum of Meteorological Societies

Izvještaj s foruma

15.9.2013.

Na svjetskoj razini nema krovne organizacije koja bi okupljala meteorološka društva, pa se javila inicijativa za organizaciju izdvojenog skupa - forum. Glavni ciljevi su poboljšanje komunikacije, razmjena iskustava i ideja između više od 60 nacionalnih društava u svijetu. Nakon Kine i SAD-a forum je prvi put organiziran u Europi, a na njemu je sudjelovao Jadran Jurković, tajnik Hrvatskog meteorloškog društva.

Sudjelovalo je oko 30 sudionika iz cijelog svijeta, a najviše iz Europe, a odvijao se u vrijeme međunarodne Europske konferencije primjennjene meteorologije (ECAM) u Readingu 13. rujna 2013. Forumom su predsjedali Chris Holcroft, izvršni upravitelj Britanskog meteorološkog društva (RmetS) i Dominique Marbouty predsjednik Europskog meteorološkog društva (EMS).

Svako društvo predstavilo se u kratkim crtama. Osim društava na razini države predstavilo se i nekoliko specijaliziranih međunarodnih društava npr. iz biometeorologije i iz urbane klimatologije. 

Na svjetskoj razini društva su primarno ovisna o brojnosti i financijama (primjerice samo kinesko ima 65000 članova, a slijedi ga američko s 14000 članova ). U Europi je vodeće britansko, njemačko i francusko društvo, a naše je po brojnosti i aktivnosti među srednjima. 

Teme o kojima se govorilo bile su:

  • komunikacija klimatskih promjena
  • edukacija
  • regionalni trening centri
  • tendencija “open access” časopisa
  • profesionalne kvalifikacije

Predsjednik američkog društva (AMS) M. Shepherd je održao predavanje o komunikaciji klimatskih promjena među članovima AMS-a i javnosti. Postavio je pitanje: koji još meteorolog uz brojne dokaze ne prihvaća globalno zatopljenje kao činjenicu, već gleda na to kao vjerovanje? Osim toga, brojnim projektima i programima u javnosti promoviraju kako običan čovjek može djelovati u smislu klimatskih promjena.

Predsjednik Češkog meteorološkog društva T. Halenka je održao predavanje o edukaciji i novim trendovima dijeljenja materijala. Unatoč svim sada dostupnih materijalma na internetu, još uvijek se zanemaruju osnovne činjenice koje se mogu naći. Zaključilo se da je ipak jezik glavni problem pri edukaciji o meteorologiji šire ne-znanstvene zajednice, pogotovo izvan engleskog govornog područja.

Od ostalih tema bilo je riječi o budućnosti klasičnih znanstvenih časopisa i tendenciji rasta udjela članaka napisanih u časopisima s otvorenim pristupom (“Open Access”). U meteorologiji za sada nema još značajnog doprinosa tih časopisa, ali se očekuje već do kraja ovog desetljeća.

Pri kraju je bilo predavanje o potrebi međunarodnog prepoznavanja kvalifikacija meteorologa. Sistematični pristup tom problemu se događa jedino u zrakoplovnoj meteorologiji gdje je WMO postavio standarde koji vrijede do 2016. godine

Dogovoreno je da će se slijedeći forum održati u Argentini. Više informacije o forumu možete pronaći na http://www.ifms.org/.

 

Jadran Jurković