Hrvatsko meteorološko društvo u 2023. godini dodjeljuje posebno priznanje za postignute rezultate mladih meteorologa Petru Golemu

23. 3. 2023., Split

Petar Golem rođen je 1996. godine u Zadru, a diplomirao je pod vodstvom dr. sc. Karmen Babić (s izv. prof. dr. sc. Majom Telišman-Prtenjak kao ko-mentoricom) na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2020. godine s radom „Analiza vertikalnih strujanja u tropskom konvektivnom graničnom sloju tijekom mjerne kampanje DACCIWA“.

2020. godine dobio je nagradu najboljim studentima studija preddiplomske i diplomske razine PMF-a.

U siječnju 2021. godine zaposlen je kao asistent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom „Opterećenje vjetra i mora na energetske konstrukcije (WESLO)“, a radi na Geofizičkom odsjeku PMF-a i FSB-u .

Pri kraju 2021. godine Petar je počeo asisitirati na kolegijima Dinamička meteorologija III i IV diplomskog studija geofizike.

Fokus Petrovog rada je proučavanje mikro- i mezoskalnih karakteristika bure.

Objavio je već nekoliko znanstvenih radova u uglednim svjetskim časopisima, među kojima je i Boundary-Layer Meteorology.

"Doktorand Petar Golem ima izrazito jak potencijal kao istraživač: marljiv je, voli učiti i savladavati nove vještine, izuzetno je efikasan i produktivan, te je samokritičan i skroman. Izvrsno funkcionira i radi samostalno, preuzima samoinicijativu, ali i odgovornost. Također, odlično se snalazi u timskom radu, minuciozno propitkuje hipoteze, prikladne metode rada, kao i dobivene rezultate. Radio sam s nekoliko stotina doktoranada s četiri kontinenta, predavajući im, sudjelujući im u doktorskim komisijama, ili mentorirajući ih; smatram da Petar pripada u 5 % najboljih." (citat prof. dr. sc. Branka Grisogona koji je Petra i nominirao).