Hrvatsko meteorološko društvo 2022. godine dodjeljuje Priznanje za značajan doprinos razvitku i radu Hrvatskog meteorološkog društva Alenu Sajku

25. 3. 2022., Zagreb

Nakon dugogodišnjeg aktivnog članstva, 2013. godine, Alen Sajko, tada kao direktor Sektora Zrakoplovne meteorologije u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, izabran je za devetog predsjednika Hrvatskog meteorološkog društva - prvog izvan Geofizičkog zavoda i Državnog hidrometeorološkog zavoda. Osim na funkciji predsjednika Društva do 2017. godine, bio je i član Upravnog i Nadzornog odbora u nekoliko mandata.

Svojim liderstvom kao predsjednik motivirao je širok krug članova za aktivnije djelovanje u Društvu. Tijekom njegovog mandata održana su tri skupa Meteorološki izazovi, poseban skup o meteorološkim modelima te je održana svečana 50. obljetnica društva. Hrvatski meteorološki časopis uz novo uredništvo dostigao je redovno izlaženje uz financijsku potporu. Posebno se pamte stručni izleti organizirani u njegovom mandatu, a mogu se izdvojiti dvodnevni na Lastovo, u Dubrovnik i u Beograd.

Alen Sajko posebno se zalagao za zaštitu struke prijedlogom novog Zakona o meteorologiji koji je trebao dati i veći naglasak na stručnost pri obavljanju meteorološke djelatnosti. Vodio je promjene u Statutu Društva koji je definirao redovne (stručne) i pridružene članove. Tijekom njegovog mandata, obnovljene su mrežne stranice i grafički identitet Društva uz novi logo društva, a organizirana je i pročišćena dugogodišnja arhiva, te je unaprjeđeno knjigovodstvo.

Živost, organiziranost i energiju prenosio je na druge, čime je Društvo dobilo novi zamah.