Hrvatsko meteorološko društvo u 2024. godini dodjeljuje priznanje za značajan doprinos razvitku i radu Društva dr. sc. Damjanu Jeliću

20. 3. 2024., Zagreb

Damjan Jelić rođen je 21. 1. 1986. Osnovnu školu završio je u Vugrovcu, nedaleko od Sesveta, a Tehničku školu elektrotehničkog smjera u Zagrebu. Diplomirao je na Geofizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu 2013. s radom Analiza radarskih procjena oborine pod mentorstvom prof. dr. sc. Branka Grisogona. Godine 2022., pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Maje Telišman-Prtenjak, doktorirao je na temu Obilježja tuče u sadašnjim i budućim klimatskim uvjetima na području Hrvatske.

Na početku karijere kroz ERC projekt MODES pod vodstvom prof. dr. sc. Nedjeljke Žagar, radio je kao znanstveni programer i stručni suradnik na Sveučilištu u Ljubljani, na Fakultetu za matematiku i fiziku.

Zatim se 2017. vraća na Geofizički odsjek PMF-a u Zagrebu, gdje kroz projekte VITCLIC, SWALDRIC, KLIMA4HR i CroVIZONE kao suradnik i asistent provodi istraživanja vezana uz pojavu tuče i munja.

Svoje rezultate aktivno objavljuje u međunarodnim časopisima i konferencijama, te kroz nastavu svoja znanja prenosi studentima.

Od 2023. godine, zapošljava se u vlastitoj tvrtci gdje između ostaloga provodi i razvojno-istraživačke projekte.

Damjan Jelić član je Društva od 2018. Sudjelovao je u organizaciji i provedbi Meteoroloških izazova kao pomoćni član, član organizacijskog, a zatim i znanstvenog odbora.

Posebno se istaknuo u zagovaranju i poticanju Društva da formira svoje ideje u projekte te da ih prijavi za financiranje. Uz Damjanovu aktivnu podršku, Društvo 2021. godine uspješno prijavljuje projekt jačanja kapaciteta OCD-a pod nazivom KvarnerExtrem u partnerstvu s udrugom Eko Kvarner, te ga kroz 15 mjeseci uspješno provodi. Tijekom 2023. i 2024. vodi pripremu još jednog partnerskog i jednog samostalnog projekta koji su vezani za promicanje struke u društvu i obrazovanje javnosti i mladih o klimi, klimatskim promjenama i prilagodbi, te se čekaju prikladni pozivi kako bi se isti realizirali.

Zbog svega navedenog, Hrvatsko meteorološko društvo odlukom Upravnog odbora dodjeljuje mu priznanje za doprinos razvitku i radu Društva.