Hrvatsko meteorološko društvo 2023. godine dodjeljuje Priznanje za značajan doprinos razvitku i radu Hrvatskog meteorološkog društva Igoru Kosu

10. 5. 2023., Zagreb

Igor Kos rođen je 24. 11. 1975. Osnovnu školu završio je u Pitomači, a Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Virovitici. Diplomirao je na Geofizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu 2000. s radom „Organizirana duboka konvekcija nad Hrvatskom“ pod mentorstvom mr. sc. Katarine Stanković.

Na početku karijere radio je kao asistent na Geofizičkom odsjeku, nakon čega radi u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe gdje je bio i rukovoditelj Službe zrakoplovne meteorologije. Dugogodišnji rad mu je posebno posvećen razvoju meteorologije i edukaciji meteorološkog osoblja. Istaknuo se u međunarodnoj suradnji u europskom zrakoplovstvu gdje je promovirao razvoj meteoroloških produkata za zrakoplovstvo.

Igor Kos je dugogodišnji član Društva. Sudjelovao je u radu Upravnog odbora društva u nekoliko mandata. Posebno se istaknuo u zagovaranju i ostvarenju modernih mrežnih stranica Društva. Time je Društvo dobilo bolju vidljivost, a tehnološka poboljšanja i organizacija omogućili su dugoročniji razvitak. Dugo godina bio je administrator mrežnih stranica.

Sudjelovao je i u organizaciji Meteoroloških izazova te predavanjima na njima. Uvijek se zalagao za razvoj i jačanje uloge Društva te ga promovirao u javnosti.

Zbog svega navedenog Hrvatsko meteorološko društvo odlukom Upravnog odbora dodjeljuje mu priznanje za doprinos razvitku i radu Društva.