Hrvatsko meteorološko društvo 2020. godine dodjeljuje nagradu za životno djelo mr. sc. Katarini Stanković

 

Mr.sc. Katarina Stanković je cijelu svoju karijeru bila u zrakoplovnoj meteorologiji. Nakon diplome 1975. godine na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu, počela je raditi kao prognostičar na aerodromu Zagreb. Magistrirala je na temi turbulencije u vedrom zraku (CAT) i stekla znanstveni stupanj magistra znanosti iz područje fizike-geofizika - fizika atmosfere. Osim uže teme bavila se i drugima koje znatno ograničavaju zračni promet kao što su duboka vlažna konvekcija i turbulencija tijekom bure.

Napisala je 10 stručnih i znanstvenih radova s međunarodnom i nacionalnom recenzijom. Autorica je knjige “Uvod u zrakoplovnu meteorologiju” ponukana činjenicom da u tome trenutku u Hrvatskoj nije bilo udžbenika koji bi bio bar uvod u problematiku zrakoplovne meteorologije. Predavala je na PMF-u i na Fakultetu prometnih znanosti (FPZ) - smjer Aeronautika. Pod njenim mentorstvom izrađeno je 17 diplomskih radova na temu opasnih meteoroloških pojava na PMF-u i dva na FPZ-u. U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe bila je glavni instruktor i voditeljica školovanja meteorološkog osoblja svih razina, te predavač ostalom zrakoplovnom osoblju - pilotima, kontrolorima leta i drugima. Osim u Hrvatskoj, radila je i u Bosni i Hercegovini kao pozvani predavač, ispitivač, te kreator programa i osobe odgovorne za osiguravanje stručnih kompetencija operativnog osoblja za rad u zrakoplovstvu.

U Hrvatskoj je posebno zaslužna za izradu sustava edukacije zrakoplovnih prognostičara i motritelja koji je valjalo ponovno uspostaviti iz temelja te za sustav dozvola pomoćnog zrakoplovnog osoblja - motritelja, prognostičara i specijalista. Bila je autorica priručnika, programa i opsežnih sadržaja praktičnih znanja i vještina kojima se osiguravaju potrebne kompetencije. Svi navedeni programi bili u skladu s standardima WMO-a i ICAO-a i duboko temeljeni na znanstvenim postignućima te se i danas se upotrebljavaju.