Hrvatsko meteorološko društvo 2022. Godine dodjeljuje Priznanje za značajan doprinos razvitku i popularizaciji struke Korneliji Špoler Čanić

25. 3. 2022., Zagreb

Kornelija Špoler Čanić, popularizacijom znanosti počela se baviti još kao srednjoškolka, a popularizacijom meteorologije kontinuirano se bavi od Festivala znanosti 2005. godine. Održala je niz radionica, predavanja, pripremala izložbe, osmislila kvizove, igre, videa najviše za djecu (i sve koji se tako osjećaju). Jedna je od pokretačica uspješnog projekta Mala meteorološka radionica te jedna od autorica slikovnice meteoroloških pokusa Mali meteorolog koja već ima četiri izdanja, a njezino izdavanje podržali su DHMZ, Geofizički odsjek PMF-a i Zaklada HAZU.

Mala meteorološka radionica (MMR) projekt je kojem je cilj razvijati pozitivan odnos prema znanosti, okolišu i prirodi te naučiti djecu timskome radu. Metodologiju izvođenja radionica predstavila je na konferencijama Europskog meteorološkog društva, EGU i Meteorološki izazovi te opisala u radu Little Meteorological Workshop. Povezala ju se s nacionalnim okvirnim kurikulumom, a potom je prezentirala na nekoliko aktiva nastavnika osnovnih škola. Radionice se godinama izvode u školama, knjižnicama, izviđačkim logorima, na televiziji, ali i na mnogim znanstveno-popularnim događanjima (Festival znanosti, Europska noć istraživača, Znanstveni piknik, Makers Fair...).

MMR je tijekom godina oko sebe okupio veći broj studenata geofizike te meteorologa od kojih su mnogi kasnije ostali aktivni popularizatori meteorologije i znanosti općenito. U 15 godina postojanja MMR je posjetila više od 200 škola u mnogim gradovima i mjestima Hrvatske: Zagrebu, Rijeci, Zadru, Karlovcu, Ivanićgradu, Osijeku, Dubrovniku... Pri tome je Kornelija Špoler Čanić često bila glavni organizator ovih posjeta. Pokusi koji su se izvodili postali su toliko popularni da ih danas izvode nastavnici u školama te djeca kod kuće.

Kornelija je u svome svakodnevnom radu na DHMZ-u prije pandemije (dok je još bio na adresi Grič 3) često radila s djecom i mladima kojima je držala radionice i predavanja te im nastojala predstaviti rad meteorologa na njima prihvatljiv način, a i dočarati im povijest meteorologije vodeći ih kroz rodnu kuću Geofizičkog zavoda i DHMZ-a. Kao urednica WEB-a i Twitter profila DHMZ-a kontinirano se trudi promicati meteorologiju i srodne znanosti te educirati.

Zbog svega navedenog te zbog kreativnosti, velikog truda i rada, Kornelija Špoler Čanić značajno je doprinijela prepoznatljivosti meteorologije među ljudima svih generacija, osobito među djecom i mladima.

Uz to, Kornelija Špoler Čanić odgojila je novu generaciju popularizatora znanosti te je osmislila pokuse koji su zabavni, efektni i jednostavni za izvođenje. Zbog oba razloga, popularizacija meteorologije postala je samoodrživa, a meteorologija prepoznatljiva što će dugoročno imati učinak na motivaciju mladih za studiranje meteorologije, a time i na razvoj same struke.