Hrvatsko meteorološko društvo u 2024. godini dodjeljuje priznanje za značajan doprinos razvitku i popularizaciji struke Krešimiru Čaniću

20. 3. 2024., Zagreb

Krešimir Čanić aktivno se bavi popularizacijom znanosti s posebnim naglaskom na meteorologiju više od 25 godina. Tijekom tog razdoblja posjetio je više od 1000 škola, vrtića i fakulteta diljem Republike Hrvatske.

Član je Hrvatskog meteorološkog društva od 2004. godine.

Jedan je od voditelja projekta Mala meteorološka radionica te jedan od autora knjige pokusa za djecu Mali meteorolog sufinancirane od HAZU-a, DHMZ-a i Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Aktivno sudjeluje u edukaciji osnovnoškolskih učitelja i profesora u sklopu stručnih aktiva iz područja meteorologije i klimatologije.

Autor je i voditelj mnogih znanstveno-popularnih događanja kao što su Zvuk, Mali prirodoslovac, Struja struji, Tajne šifre i pisma, Mali istraživač, STEAM tjedan, Novsky, GIF, a vodio je i znanstveno-popularne radionice za djecu i mlade na Festivalu znanosti, Meteorološkim izazovima, Noći istraživača, Ljetnoj tvornici znanosti, Znanstvenom pikniku, Maker faireu, smotrama klubova mladih tehničara i drugim sličnim znanstvenim i znanstveno-popularnim događanjima.

Voditelj je projekta STEAM tjedan te savjetnik Školske knjige za EU projekte iz područja obrazovanja.

Za svoj rad 2015. godine nagrađen je godišnjom nagradom tehničke kulture Faust Vrančić.

Zbog svog višegodišnjeg iskustva rada na projektima i evaluacijama projekata izabran je 2017. za člana Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

2018. godine postaje član Upravnog odbora Beijing Global Network of Science Festivals.

Autor je znanstvene instalacije Najveće Newtonovo njihalo u jugoistočnoj Europi.

Zbog velikog truda, rada i vremena kojeg nesebično ulaže u popularizaciju meteorologije Hrvatsko meteorološko društvo odlukom Upravnog odbora dodjeljuje mu priznanje za značajan doprinos razvitku i popularizaciji struke.