Izlet Sisak, Lonjsko polje, Kostajnica

12.10.2013.

Članovi Hrvatskog meteorološkog društva uputili su se 12. listopada 2013. na izlet u Sisak, Lonjsko polje i Kostajnicu.  U Sisku smo obišli meteorološku postaju, čija su opažanja od velike važnosti za zagrebačku kontrolu plovidbe. Uslijedio je posjet centru Siska, grada s dugom povijesti. O tisućljećima dugoj povijesti grada svjedoči Sisački povijesni prsten u centru, arheološki park Siscia "in situ" te Stari grad (tvrđava iz 16. stoljeća). Sisak je bio najveća hrvatska riječna luka, a na šetnici uz Kupu nalazi se i svjedok tog vremena: parna dizalica za istovar tereta s brodova naziva Granik, postavljena 1903. godine. Vidikom sa šetnice uz Kupu dominira Stari most, građen od opeke i kamena.

Uputili smo se prema parku prirode Lonjsko polje, zaštićenom poplavnom području i važnoj retenciji za cijeli Dunavski slijev. Područje srednje Posavine može prihvatiti  dvije milijarde kubičnih metara vode. Vidjeli smo pašnjake za stoku no autohtone posavske konje nismo vidjeli. U sklopu Lonjskog polja nalaze se i dva ornitološka rezervata.

Obišli smo prvi, i jedini, geomagnetski opservatorij u Hrvatskoj. Male drvene kućice, okružene drvenim ogradama skrivaju osjetljive instrumente. Opservatorij se u Lonjskom polju nalazi daleko od ljudskih utjecaja na očitanja mjernih instrumenata. Također je u Lonjskom polju zabranjena gradnja pa je tako smanjena mogućnost budućih ljudskih utjecaja na izmjerene podatke. Igor Mandić, znanstveni novak na Geofizičkom odsjeku PMF- a u Zagrebu, upoznao nas je sa svim instrumentima i načinu mjerenja magnetskog polja Zemlje. Magnetsko polje Zemlje je važno za život na Zemlji jer nas štiti od Sunčevog vjetra, podaci imaju primjenu u vojsci, geologiji, plinskoj industriji itd. Aktualni magnetogram možete vidjeti na sljedećoj web adresi: http://geofizika.canet.hu/lop.html.

Posjetili smo i Čigoč, europsko selo roda, gdje smo u upravi ovog parka prirode čuli više o parku te iznutra i izvana razgledali tradicionalnu posavsku drvenu kuću građenu od hrasta. Saznali smo i da su stanovnici ovog područja selili svoje kuće s početkom poplavnog razdoblja u sadašnja sela, dok su ljeti kuće bile u samom Lonjskom polju. Ručak u restoranu "Tradicije - Čigoč", vjerujem, nije nikog ostavio gladnog.

Na kraju putovanja posjetili smo i Kostajnicu no nevrijeme i mrak spriječili su nas da je razgledamo. Posjetili smo obitelj koja vrši meteorološka motrenja u Kostajnici te svratili na kesten pire (ipak je bilo vrijeme kestena), a mi smo bili u Kostajnici. Razgled Kostajnice ostavili smo za neki od sljedećih izleta.

U Kostajnici smo posjetili obitelj koja vrši meteorološka motrenja te svratili na specijalitete od kestena. Razgled Kostajnice, zbog nevremena i mraka, ostavili smo za neki od sljedećih izleta.

Tekst: Petra Čiček
Foto galerija: Ivan Ljuština