Izlet u Istru: Feštinsko kraljevstvo

30.3.2011.

Subota je, prva poslije Dana meteorologa, vrijeme da se kolege okupe. Iako se najavljivala promjena vremena, dočekao nas je predivan sunčan dan, prava prilika za kolege s Kvarnera i Istre da se nađu u dogovoreno vrijeme „pod Ladonjon“. Naročito nas je veselio odaziv umirovljenih kolega, koje je lijepo vidjeti i prisjetiti se zajedno provedenih godina. Nakon kavice prošetali smo središtem Žminja. Malo mjesto, ali puno povijesnih događaja.

Izmijenili smo pokoju nam znanu povijesnu činjenicu, obišli kulu i kuću „Čakavskog sabora“ te pošli prema sljedećem odredištu.

Odlučili smo se spustiti u podzemlje središnje Istre, ,,Feštinsko kraljevstvo“, speleološki dragulj bogat špiljskim nakitom. Ljubazne domaćice stručnim su i domišljatim dosjetkama dočarale priču od otkrivanja, uređenja, do naziva i zanimljivih oblika u unutrašnjosti. Nije nedostajalo nadahnutih naziva i s naše strane, a dosta pažnje je privuklo korijenje vinove loze koje raste iznad, a snagu crpi iz unutrašnjosti špilje. Vino dobiveno na dar odmah nazvasmo „ŠPILJSKIM“. Nismo ga odmah otvorili, već  krenuli ka slijedećem odredištu, jednom od najljepših mjesta na uzvisini, Pićnu.

Povijesti smo se prisjetili na platou ispred župne crkve, gdje se par godina prije pogibije u Saraje, obilazeći stare crkve, našao i austro-ugarski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand. A povijest bilježi i da je Pićan od 6. do 18. st sjedište biskupije, da se i danas u župnoj crkvi čuva biskupski plašt protkan zlatnim koncem što ga je carica Marija Terezija poklonila, te niz drugih znamenitosti. Mjesto je to mitova i legendi, a „LEGEND FEST“ je prava prilika za posjet u kolovozu.

Neke od legendi u Istri odnosile su se i na meteorološke pojave. 
Tako kažu da :

- Kad grmi, sikire i drugo želizno ordenje hitite u korat. Pak strile nebeske čine nabadati na ordenje.
- Na Ivanju se na veloj placi užge voganj. Zjutra se uzme lug od vognja i ponese u brajde da hi čuva od grada.

Druženje se oteglo u noć, a kako su neki od nas morali i u smjenu, rastali smo se sa željom da se što prije nađemo na nekim novim druženjima i izletima.