Izlet u Istru: Grimalda

21.3.2009.

Nakon kraćeg premišljanja (zbog izleta u Istru) ipak smo odlučili nastaviti, sada već tradicionalno, druženje sa kolegama, članovima HMD-a povodom Dana meteorologa. Mogli bismo se neformalno prozvati i IKM (Istra Kvarner meteo) jer se već četrnaestu godinu okupimo s ove ili one (kvarnerske) strane Učke.

U subotu 21. ožujka skupismo se u Cerovlju, a naš Mario, izvrstan poznavalac ovog kraja, predložio je da skoknemo do Grimalde. Zdušno prihvatismo, iako je već treći dan nesmanjenom žestinom puhala druga od tri poznate marčane bure. Mjesto gotovo napušteno, a zatim ponovo otkriveno i počinje se obnavljati, pruža nesvakidašnji pogled na središnji pitoreskni dio Istre, te na jezero Butonigu, Ćićariju i Učku. Pao je zanimljiv prijedlog da probamo nabrati šparoge, ali ovdje vjesnici proljeća nisu još stigli. Legenda kaže da su šparoge nastale od suza koje je isplakala Hera nakon svađe sa suprugom Zeusom. Očito su suze još smrznute, ali smo se i mi suznih očiju od bure brzo okrenuli i pošli u nešto niže dijelove poluotoka. 

Dočekala nas je toplina konobe u Gologoričkom dolu. Domaća medica brzo nas je zagrijala i dok smo naručili delicije domaće kužine, odlučismo skoknuti do obližnjeg slapa. Slap Sopot je sa visinom 30 m najveći istarski slap, a sa jezercem i višestoljetnim kamenim mostom, nalazi se u zaštićenom krajoliku (od 1979.). Ambijent je očaravajući i poziva na novi obilazak. Nakon kratkog uživanja, neki su počeli vikati da je popustilo djelovanje medice i najpametnije je bilo vratiti se u toplu konobu.

Vrijedne domaćice brzo iznesoše teplu maneštru, bukalete s vinom, fuže, kumbasice, ombola … 

Druženje uz dobar štimung se odužilo, a neki su trebali i u noćnu smjenu. Svi ćemo se zajedno s vama , okupiti u svibnju i upoznati mnoge ljepote poluotoka.  

Do skorog viđenja, srdačan pozdrav iz Istre. 
Dotad, skupljajmo lijepe i sunčane utiske s nekih drugih izleta u bliskoj budućnosti! Vidimo se!