Izlet u Novigrad

28.3.2015.

I ove zadnje subote (28.) u ožujku, već po tradiciji, okupe se svi kojima je struka meteorologija ili su uz nju vezani. Povod je dan meteorologa, koji je bio nekoliko dana prije.

I vrijeme se smirilo. Subota nas je obasjala suncem, vedrinom, bistroćom i umjerenom burom.

Kao izmišljeno za provesti poslijepodne na zapadnoj obali Istre, u Novigradu/Cittanova. Domaćinima se pridružila i neumorna ekipa s Kvarnera.

Ugodno je bilo proći rivom, kalama, trgovima i zidinama ovog malog ribarskog mjesta uz prisjećanje kroz par povijesnih crtica. A posebno zadovoljstvo bilo je  skloniti se od bure u zavjetrinu, promatrati i upijati dojmove sunčane pučine uokvirene obližnjim maslinicima.

Stigosmo tako do malog muzeja Gallerion. U njemu se nalazi pomorska zbirka nekadašnje austrougarske carske i kraljevske ratne mornarice. Visoko koncentriranu dozu povijesti prenosio nam je strastveni kolekcionar, zaljubljenik i vlasnik zbirke. Postav je krcat artefaktima, replikama brodova, odorama, oružjem … od Mlečana preko mornarice Habsburške monarhije, života pomoraca na Jadranu do kraja Prvog svjetskog rata. Lijepo je bilo prisjetiti se Viške bitke 1866., ali i posljedično ekspedicije jedrenjaka Tegettoff na Arktik, 1872.-1874., na kojem su većinu posade čini prekaljeni pomorci s Jadrana. U svakodnevni život pomoraca bilo je uklopljeno, između ostalih,  i istraživanje poput meteoroloških fenomena, opažanja i tumačenja pojava poput polarne svjetlosti. Ostali su zapisi o niskim polarnim temperaturama, stanju vremena, ledu i njegovom gibanju a na koncu i otkriću otočja – Zemlje Franje Josipa.

Bilo bi toga još za poslušati i upiti, ali valjalo je poći na zrak.

A svježine i ljepote nije manjkalo u zaleđu, na agroturizmu Sterle. Ovdje smo „zaronili“/ušli u podzemlje Istre. Ovo područje skriva dosta špilja, a najveća  je atraktivna Mramornica. Ugodno je bilo proći uređenim stazama, poslušati vodičkinju i dati mašti na volju pri prepoznavanju raznih likova koje je priroda stvarala stoljećima. Ne mali  interes izazvale su i bačve s vinom koje se čuvaju u špilji.

 Ali trebalo je poći vino degustirati u restoran.

U toploj domaćoj atmosferi uz ukusno pripremljenu domaću hranu i vina su bila vrlo pitka. Obilno i fino. Ugodna atmosfera druženja protegla se u noć.

Valjalo je i finit  ovo druženje, a novo smo zakazali negdje na Kvarnerskoj strani, u isto vrijeme, dogodine.

 

Tekst: Ivan Ljuština

Foto: Aldo Šverko