Izlet u Varaždin

24.4.2010.

Hrvatsko meteorološko društvo organiziralo je proljetni izlet 24.04.2010. s ciljem posjeta gradu Varaždinu i Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini.


Prvo smo se zaustavili na meteorološkoj postaji Varaždin u čijoj je neposrednoj blizini i radarski centar.
Gospodin Vražić i ostali zaposlenici na postaji i na radaru su nas lijepo primili i pokazali nam svoje radno okruženje.

Zatim je uslijedila kavica u kafiću u blizini poznatog Varaždinskog groblja (popularnog naziva 'Bolje tu neg’ tam') koje je ujedno bilo i polazna točka našeg turističkog razgledavanja. Naš vodič Miran, s puno entuzijazma i energije proveo nas je gradom, i ispričao nam mnoge zanimljive priče iz bogate povijesti grada Varaždina. U takvom ugodnom razgledavanju vrijeme je brzo prošlo i ručak u restoranu Park u samom srcu grada obnovio nam je snagu.

Nakon ručka slijedilo je malo iznenađenje. Gledajući program mnogi su se pitali zašto nam treba 2,5 sata do Krapine. Upravo taj dio puta prepustili smo kolegi Alenu Sajku koji je domaći u tim krajevima i vrlo aktivan u turističkoj zajednici. Iako nije imao puno vremena na raspolaganju, Alen ga je iskoristio u potpunosti vodeći nas do Lepoglave i pričajući nam mnoge zanimljive podatke iz povijesti tog kraja, upućujući nas na položaje dvoraca i ukazujući na ljepotu zagorskih brega i svih njihovih nastojanja da očuvaju tradicijske vrednoste i baštinu svoga kraja. U Lepoglavi nas je dočekao župnik i kratko nas upoznao s nekoliko povijesnih činjenica vezanih za to mjesto. Razgledali smo unutrašnjost crkve koja je bila pripremljena za vjenčanje, a vesela pjesma i svirka tamburaša koji su nam prilazili prateći svatove, bila nam je prekrasan oproštaj od Lepoglave.

Alen nas je ugodno iznenadio pozivom u svoj dom gdje su on i njegova obitelj pripremili toplu dobrodošlicu. Kolačima (makovnjačama i orahnjačama), štruklama, narescima i vinu, iako još siti od ručka, nismo mogli odoljeti. Možda je i dobro da smo morali u Krapinu jer tko zna kad bi od Alena otišli.

Svi smo bili uzbuđeni što ćemo vidjeti Muzej krapinskih neandertalaca, novu ponudu u turističkom sadržaju. I doista, sam muzej nije razočarao. Izvrsno koncipiran, s mnogo eksponata, s figurama fascinantno dobre izrade, upoznao nas je s poviješću nastanka Zemlje, s nastankom prvih oblika života, sve do susreta s našim pretcima Homo sapiensima. Muzej je interaktivan i zabavno je sudjelovati u njegovim sadržajima, a najljepše je bilo djeci koja se onako kako samo oni znaju prepuštaju učenju kroz igru i zabavu. Naš aktivnošću ispunjen izlet tu je završio, a svima nam je još više približio Varaždin i zagorje koje ćemo sigurno opet posjetiti.
 

Tekst: dr. sc. Amela Jeričević
 

Hrvatski meteorolozi u Varaždinu - Varaždinske vijesti