Stručni izlet HMD-a u Zagorje

Izvještaj s izleta

4.6.2016.

Prvi ovogodišnji izlet u Zagorje bio je pun pogodak. Predivno vrijeme pratilo nas je skoro do večeri kad smo doživjeli i jače lokalno nevrijeme. Zbog relativno kratkog izleta te atraktivnosti, izazvao je velik interes, a posebno vesele nova mlada meteorološka lica.

Kako i priliči, posjet smo započeli s stručni obilaskom Glavne meteorološke postaje Krapina koja se nalazi u susjednom mjestu Velika Ves. Vrlo srdačno nas je dočekao dežurni motritelj Vladimir Cerovečki koji nam je pokazao cijelu postaju. S vrha tornja na kojem se nalazi heliograf, pruža se predivan pogled na Zagorje. Povodom izleta, voditelj postaje g. Andrija Slukan posebno se potrudio pripremiti vrijedan pregled povijesti i zanimljivosti postaje koji je objavljen kao posebna vijest.

Nakon stručnog, uslijedio je kulturni dio izleta. U centru Krapine posjetili smo muzej Ljudevita Gaja u Krapini, nakon čega smo krenuli put dvorca Veliki Tabor. Na putu prema Velikom Taboru dočekala su nas lijepa iznenađenja, domaće štrukle i autohtoni gemišt u organizaciji predsjednika društva. Vođenje po lijepo obnovljenom dvorcu pružilo je pravi užitak. Dobro raspoloženje nije pokvario niti neplanirani kvar na autobusu. Dolaskom drugoga, ipak smo se odlučili za direktan odlazak na ručak u Klanjec s prigodnim zagorskim jelovnikom.

Kako se temperatura povećavala bilo je vrlo ugodno posjetiti svježe podrume velebnog Franjevačkog samostana u Klanjcu. U njima su smješteni poznati sarkofazi bana i župana Erdodyja iz 17. stoljeća. Kako se pak živjelo u zagorskim selima početkom 20. stoljeća, imali smo prilike vidjeti u etno selu Kumrovec. Neovisno o političkoj konotaciji, to je ipak najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji dočarava autentičan izgled zagorskog sela s čak četrdesetak objekata. Poslije kratke okrjepe, posjetili smo spomenik u čast hrvatskoj himni  koji se nalazi u obližnjem Zelenjaku čime smo zaokružili izlet u pitoreskno Zagorje.