Stručni izlet HMD-a u Zagrebu

Izvještaj izleta

31.5.2015.

Zagreb!? Zašto Zagreb?

Pitanje koje se moglo čuti tijekom organizacije izleta. Razlozi su jednostavni, članovi Društva izvan Zagreba pitali su zašto se uvijek ide širom Hrvatske, a ne u Zagreb obzirom da dosta njih nikad nije posjetilo glavne meteorološke institucije.

Na njihovu inicijativu organiziran je izlet u Zagreb. S velikim naglaskom na stručni dio. Posjetili smo tri postaje, dvije prognostičke službe i fakultet.  

Nakon okupljanja dijela izletnika ispred Lisinskog krenuli smo prema Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (našoj prvoj postaji) koja se nalazi u zračnoj luci, tamo su nam se pridružili izletnici iz Istre i Primorja. Na samom ulazu u zgradu predsjednik HMD-a je nenadano dogovorio posjet naše male meteo grupe kontrolnoj sali HKZP-a. Tako smo potpuno neplanirano dobili priliku upoznati rad kontrolora leta. Nakon kontrolne sale, spustili smo se u nove prostorije meteo-operative gdje nas je dočekala rukovoditeljica službe meteorološkog bdijenja Jasnica Krulc te nam predstavila prognostičku službu HKZP-a u kojoj se izdaju meteorološke prognoze i upozorenja za zrakoplovstvo. Nakon okrepe i kratkog druženja krenuli smo na meteorološku postaju Zagreb Pleso koja se nalazi unutar štićenog područja zračne luke. Postaja je smještena u blizini piste pa smo se do same postaje morali voziti autobusom. Meteorološka postaja se nalazi blizu praga piste i ima pogodnost za motritelja koji radeći u prostoriji kroz prozor gleda na tri strane svijeta, što mu omogućava precizno praćenje meteorološke situacije.

Naše sljedeće odredište bilo je meteorološki observatorij Zagreb Maksimir koji provodi najopsežniji program meteoroloških motrenja u Hrvatskoj i okolici uz nekoliko projekata posebnih mjerenja. Tamo nas je dočekala stručna suradnica u Odjelu za mreže meteoroloških postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda Ines Srzić te nam detaljno predstavila sve instrumente koji se trenutno nalaze u meteorološkom krugu od kojih izdvajamo razne kišomjere, geotermometre, ultrazvučne anemometre i vizibilimetre. Posebna atrakcija bila je puštanje meteorološkog balona koji se koristi za radiosondažno mjerenje. Relativno slab vjetar u visini i sunčano vrijeme omogućilo je praćenje balona do velikih visina.

Prvi dio izleta je završio obilnim ručkom u jednom od restorana na zagrebačkim Sveticama. Nakon ručka stigli smo na Geofizički zavod Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Dočekali su nas prof.dr.sc. Branko Grisogono i dr.sc. Iva Dasović. U klupama  predavaonice poslušali smo zanimljivo predavanje prof.dr.sc Grisogona o edukaciji meteorologa u Hrvatskoj, trendovima i očekivanoj interdisplinarnosti u budućnosti. Iva nam je predstavila rad Andrije Mohorovičića koji je do danas jedan od naistaknutijih znanstvenika koji je djelovao u Hrvatskoj i svoja najveća otkrića napravio baš u Hrvatskoj. Predstavila je njegove početke u meteorologiji te primjerice prvu skicu rotora oblaka. Ipak njegov najznačajniji doprinos znanosti bio je u seizmologiji. Njegova memorijalna soba, seizmografi na kojima je radio te znanstvena korespodencija i radovi izloženi su u podrumu Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Za kraj izleta predviđen je posjet Državnom hidrometeorloškom zavodu na Griču. Na DHMZ-u se subotom nalaze samo prognostičati i dežurni tehničari. Imali smo priliku vidjeti prognostičku službu koju su nam predstavile dežurne prognostičarke Marija Mokorić i Kristina Klemenčić Novinc. Između ostalog, najavile su da bi po dugoročnim prognozama ljeto trebalo biti suho i toplije od prosjeka, a lipanj nešto kišovitiji. Ines je i ovdje imala glavnu riječ kad je postaja Zagreb Grič u pitanju te nam pokazala mjesto s kojeg se već preko 160 godina bez prekida obavljaju meteorološka mjerenja. Iako postaja nije prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, postaja ima povijesni značaj te se neće premiještati.

Posljednji posjet je bio u prostorije agrometerološke službe gdje je dr.sc. Višnjica Vučetić prezentirala rad njihove službe te nas počastila pićem i slatkišima.

Izlet u Zagreb je imao dominantnu stručnu komponentu te se većini članova društva nije činio atraktivan (prijavilo se svega 20-ak izletnika) no izlet je bio vrlo sadržajan i bio je pravi pogodak jer se takav koncentrat meteorologije ne može baš često dobiti.

Do slijedećeg, atraktivnijeg, nešto duljeg, i vjerujemo, izleta s većim odazivom!
 

 

 

Jadran Jurković