Stručni izlet u Krasno i na Zavižan

Subota, 9. lipnja 2018.

8.5.2018.

Upravni odbor HMD-a poziva Vas na zajednički stručni izlet HMD-a i Hrvatskog agrometeorološkog društva u Krasno i na Zavižan u subotu, 9. lipnja 2018.

Program:

  • Polazak autobusom iz Zagreba je u 7.00 sati 9. 6. 2018. ispred dvorane Lisinski.
  • Od 8.15 do 9.00 sati je pauza u Josipdolu gdje će nam se pridružiti kolege iz Istre, Primorja i Gorskog kotara.
  • Dolazak u Krasno se predviđa oko 10.00 sati. Razgledavanje Kuće Velebita organizirano je u dvije grupe, s vodičem. Grupe će početi s razgledavanjem u razmaku od 20-tak do 30-tak minuta. U Kući Velebita postoji suvenirnica, nekoliko panela za kviz igre, posebno speleološko dizalo za spuštanje u Lukinu jamu te zabavne i interaktivne „igrice“. Ima i interesantnih aktivnosti za djecu. Vrijeme kad ne razgledavate postav Kuće Velebita s vodičem trebate iskoristiti za individualna istraživanja i igranja.

  • Odlazak iz Kuće Velebita i polazak za Zavižan je u 12.30 sati. Usput ćemo se zaustaviti u sirani Krasno gdje možete degustirati i kupiti razne vrste ličkog sira (škripavac je izvrstan!!!).
  • Oko 14:30 je predviđen dolazak na Glavnu meteorološku postaju Zavižan. Na Zavižanu ćemo razgledati meteorološki krug i okolicu uz stručno vođenje dežurnog motritelja i ručati. Po želji, moguć je posjet Botaničkom vrtu, ili samo uživanje u pogledu na otoke sjevernog Jadrana iz ptičje perspektive, udisanje čistog planinskog zraka ili šetnja okolicom meteorološke postaje. Obavezno treba ponijeti deblju vestu ili jaknu jer je prosječna temperatura zraka na Zavižanu 9. lipnja 8.8 °C. Ako puše vjetar (a tamo rijetko ne puše!) osjet ugode može biti i vrlo hladno, iako je prosječni osjet ugode sredinom dana u lipnju hladno.

  • Polazak za Zagreb je u 18.00 sati.
  • Oko 20 sati ćemo se, uz pauzu za kavu u Josipdolu, oprostiti od naših kolega iz Istre, Primorja i Gorskog kotara. Povratak u Zagreb se očekuje oko 22 sata.

Cijena izleta: 60 kuna

Napomena:
Cijena uključuje prijevoz autobusom, ulaznice u Kuću Velebita i NP Sjeverni Velebit i organizirano vođenje u Kući Velebita. Novac će se prikupljati u autobusu. Molimo vas da pripremite sitan novac ili točan iznos. Na Zavižanu je moguć ručak: grah s kobasicom (25 kn), samo grah (20 kn), može i samo kobasica, piće: Coca Cola, Fanta, pivo: 12 kn, crno pivo Velebit: 15 kn, 1l Graševine: 60 kn.
Ručak i piće nisu uključeni u cijenu izleta.
Kod prijave obavezno naglasiti želite li ručak na Zavižanu.

Prijave i upiti se primaju na djuricic@cirus.dhz.hr ili na 091 4564 729, Vesna Đuričić.

Prijave se primaju do srijede 30. 5. 2018.