Svečano obilježena 50. obljetnica Hrvatskog meteorološkog društva

13.5.2015.

Svečano obilježavanje 50. obljetnice Hrvatskog meteorološkog društva održano je 11. svibnja  2015. u Kraš Auditoriumu.

Na samom početku okupljenima se kraćim pozdravnim govorom obratio predsjednik Društva gosp. Alen Sajko. Čestitke i dobre želje za budući rad Društvu uputili su  uzvanici na ovoj proslavi: predsjednik Mađarskog meterološkog društva gosp. Zoltan Dunkel, zamjenik  ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda gosp. Krešo Pandžić, zamjenica pročelnika Geofizčkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu gđa. Zvjezdana Klaić, ravnateljica Tehničkog muzeja gđa. Markita Franučić te tajnik Filatelističke akademske zajednice gosp. Božidar Husinec. Pismenim putem čestitke u svoje, i u ime članova Udruge meteorologa BiH iz Sarajeva, uputio je gosp. Željko Majstorović.

U nastavku obilježavanja obljetnice, uslijedila su izlaganja o aktivnostima Društva u proteklih 50 godina, o čemu su detaljno izvjestile kolegice Višnjica Vučetić i Amela Jeričević. O sadašnjem trenutku i najvažnijim zadaćama, govorio je predsjednik Društva, gosp. Alen Sajko. Veoma originalno i zanimljivo izlaganje o tome kako bi, i što bi, Društvo trebalo raditi u budućnosti, prezentirao je mladi kolega Ivan Güttler.

Na prijedlog Upravnog odbora zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljna su priznanja za dosadašnji rad i potporu radu i razvitku Društva.
Priznanja za životno djelo primili su Josip Juras i Čedo Branković.

Priznanja za značajni doprinos razvitku i radu HMD-a primili su slijedeći pojedinci: Višnjica Vučetić, Kornelija Špoler Čanić, Dubravka Rasol, Alica Bajić, Janja Milković, Vesna Đuričić, Davor Nikolić, Katarina Kenda i Ivan Ljuština.

Priznanja za značajni doprinos razvitku i radu HMD-a primile su i slijedeće organizacije: Državni hidrometeorološki zavod, Geofizički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu i Tehnički muzej iz Zagreba.

Priznanja za mlade meteorologe ovom prilikom primili su Petra Mikuš Jurković i Željko Večenaj.

Povodom obilježavanja 40. obljetnice Društva, 2005., kolegica Vučetić pripremila je publikaciju 40 godina Hrvatskog meteorološkog društva, koja tada nije mogla biti izdana, pa je postojala samo u elektronskom obliku. Za 50. obljetnicu, kolegice Amela Jeričević i Ksenija Cindrić Kalin, dopunile su postojeću publikaciju aktivnostima Društva u proteklih deset godina. O dopunjenoj publikaciji prisutne je u svojem izlaganju upoznala Ksenija Cindrić Kalin. Plan je da se publikacija prevede i na engleski jezik, a trebala bi biti gotova i predstavljena, na Meteorološkim izazovima 4 u studenom ove godine.

Po završetku programa svečanog obilježavanja 50. obljetnice Društva nastavilo se neformalno druženje uz zakusku.