El Niño 2015./16. mogao bi biti jedan od četiri najjača od 1950. godine

Priopćenje Svjetske meteorološke organizacije

8.9.2015.

Državni hidrometeorološki zavod prenio je priopćenje Svjetske meteorološke organizacije o trenutnoj situaciji i prognozi El Niña.

Prema sadašnjim proračunima većine međunarodnih sezonskih modela očekuje se da će El Niño do kraja godine nastaviti jačati. Stručnjaci procjenjuju da će u srednjoistočnom tropskom dijelu Tihog oceana temperatura površine mora narasti za 2 °C iznad prosjeka, čime bi se ovaj El Niño svrstao među četiri najjača od 1950. godine (zajedno s onima iz 1972./73., 1982./83. , 1997./98.). Nacionalne meteorološke i hidrološke službe te ostale specijalizirane agencije nastavit će motriti uvjete nad tropskim dijelom Tihog oceana i procjenjivati mogući lokalni utjecaj.

El Niño je topla struja na površini oceana koja se svakih nekoliko godina javlja ispred obala Ekvadora i Perua u vrijeme Božića (El Niño - djetešce, mali Isus). U vrijeme El Niña temperatura površine mora se povećava od 1 do 3 Celzijeva stupnja iznad prosjeka što izaziva čitav niz procesa u oceanu i atmosferi te utječe na vrijeme. Osim promjene temperature mora javljaju se i promjene u polju tlaka zraka što izaziva slabljenje pasata - postojanih vjetrova koji pušu nad tropskim oceanima. El Niño utječe i na vrijeme nad Europom ali je, zbog velike udaljenosti, njegov utjecaj znatno slabiji nego na vrijeme nad područjem Južne i Sjeverne Amerike. U našim krajevima zime tada mogu biti toplije i vlažnije od prosjeka.

Cijeli tekst priopćenja možete preuzeti na hrvatskom i engleskom jeziku.