Projekt Unicorn

Prof. Dr. Ivana Stiperski

4.1.2021.

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti izvrstan projekt jedne naše članice.

Projekt: Unicorn (Developing a novel framework for understanding near-surface turbulencein complex terrain)

Financiranje: ERC Consolidator Grant 2020

Tko: Prof. Dr. Ivana Stiperski

Gdje: Institut atmosferskih i kriosferskih znanosti (Department of Atmospheric and Cryospheric Sciences), Sveučiliste u Innsbrucku

Trajanje: 60 mjeseci
Budžet: 1 960 923 EUR


Projekt Unicorn, kojeg financira Europsko istraživačko vijeće (ERC), bavi se razvijanjem univerzalne teorije atmosferske turbulencije i zaposlit će tim od šest mladih istraživača.

Turbulencija je glavni mehanizam izmjene topline, vlage, ugljičnog dioksida itd. između zemljine površine i atmosfere. Time turbulencija utječe na sve atmosferske fenomene od klime do zagađenja. Statistička teorija koja opisuje karakteristike i djelovanje turbulencije, razvijena je i vrijedi isključivo za ravne homogene podloge i nije primjenjiva u planinama. U projektu Unicorn, veliki niz atmosferskih mjerenja, numerički modeli vrlo visoke razlučivost i strojno učenje koristit će se kako bi se u postojeću statističku teoriju turbulencije uključio utjecaj planinskog terena. Nova univerzalna teorija značajno će doprinijeti unaprjeđenju prognoza u brojnim društveno i znanstveno relevantnim temama, poput klime, ekstremnih vremenskih prilika i onečišćenja zraka.


Link na objavu na stranicama Sveučilišta u Innsbrucku:
https://www.uibk.ac.at/newsroom/erc-grants-fuer-meteorologin-und-chemiker-der-uni-innsbruck.html.de


Profesorici Stiperski želimo puno uspjeha u izvedbi projekta i nadamo se da ćemo neke od rezultata imati priliku vidjeti na sljedećim Meteorološkim izazovima.