Svjetski meteorološki dan

Čestitamo!

24.3.2020.

Dragi naši članovi, i svi ostali meteorolozi i ljubitelji meteorologije, sretan vam Svjetski meteorološki dan 2020.!

 

 

Tema ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana je Klima i voda. Fokus je, kao što je zapravo već godinama u mnogim znanostima koje se bave proučavajnem okoliša, na klimatskoj krizi i brizi o vodi.

Čista voda je ključna za život. Čovjek u prosjeku ne može preživjeti dulje od tri dana bez nje. Voda je nužna za proizvodnju naše hrane, praktički svih roba i usluga, i za okoliš.

Svijet je suočen s rastućim izazovima izazvanim problemima s vodom, poplavama, sušama i nedostatkom pristupa čistoj vodi. Hitno trebamo poboljšati prognoziranje, praćenje i upravljanje zalihama vode i pozabaviti se problemom viška, manjka i zagađenosti vode.

 

Ovo sve možemo još bolje osjetiti i na vlastitoj koži u ovoj krizi. Pokušajmo samo zamisliti kako bismo se nosili s posljedicama potresa, ili kako bismo se borili s epidemijom, bez dostupne čiste vode!

I zato, bez obzira na trenutnu situaciju u svijetu, briga za klimu i vode mora ostati jedna od temeljnih briga čovječanstva.

 

Unatoč svim nedaćama koje su nas zadesile, nastojeći sačuvati tradiciju, HMD je i ove godine izdao prigodnu kuvertu. S obzirom na situaciju, kuverta će biti dobavljiva kasnije.