Prof. dr. sc. Vandi Grubišić uručena medalja Spiridion Brusina Hrvatskog prirodoslovnog društva

Medalja Spiridion Brusina 2015

24.11.2015.

Hrvatsko prirodoslovno društvo odlučilo je medalju Spiridion Brusina za 2015. godinu dodijeliti  prof. dr. sc. Vandi Grubišić, trenutnoj direktorici na Earth Observing Laboratory, Nacionalnog Centra za Atmosferska Istraživanja u Boulderu, CO (SAD). Nagradu je dobila za svoj istaknuti doprinos kako u pomaganju hrvatskoj znanosti, tako i u promicanju hrvatske znanosti u svijetu te za svoja znanstvena postignuća u području meteorologije (posebno na istraživanjima mezoskalne atmosferske dinamike te uloge vjetra i oborinskih procesa nad kompleksnim terenom). Bez obzira na njen dugogodišnji rad u inozemstvu, ona ima bogatu istraživačku suradnju s istraživačima u Hrvatskoj; i to s Geofizičkim odsjekom PMF-a i Državnim hidrometeorološkim zavodom u Zagrebu. Do sada je publicirano desetak uglednih radova s djelatnicima obje institucije. 

Prof. dr. sc. Vanda Grubišić sedamnaesti je laureat ove nagrade; prva je znanstvenica među laureatima, a ovo je prvi put da je dobitnica iz područja meteorologije.

Prof. dr. sc. Vanda Grubišić je od 2006. godine gostujući profesor na poslijediplomskom studiju na Geofizičkom odsjeku PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu u okviru kolegija Mezoskalna meteorologija što značajno doprinosi kvaliteti nastave na poslijediplomskom studiju u Zagrebu, i pruža znatne istraživačke mogućnosti za hrvatske studente i mlade istraživače.

Nagradu je svečano uručio predsjednik Hrvatskog prirodoslovnog društva dr.sc. Ognjen Milat.