Vesna Jurčec

In memoriam

16.6.2018.

S tugom vam javljamo da je 14. lipnja 2018. umrla dr. sc Vesna Jurčec, suosnivačica i prva Predsjednica Hrvatskog meteorološkog društva.

Puno toga nam je dala. Bila je urednica časopisa Rasprave i prikazi, danas Hrvatski meteorološki časopis (HMČ) koji od 1991. godine izdaje HMD. I kao glavna urednica i kad to nije bila, bodrila je meteorologe, osobito mlade, da pišu članke za HMČ i svesrdno im pomagala u tome. Kolege su je smatrali pokretačkom snagom te mudrom stručnom i životnom mentoricom. Bila je prva prognostičarka na RTV Zagreb, današnjem HTV-u, gdje je u Poljoprivrednoj emisiji 21. prosinca 1959. dala prvu agrometeorološku prognozu. Svoja znanja Vesna Jurčec je nesebično dijelila te se zauzimala za napredak struke. Njezini kolege i suradnici pamtit će je kao osobu koja je nesebično pružala znanje mladima i poticala ih na usavršavanje i napredovanje, na postdiplomski studij i doktorate, a često im je bila i mentorica. Posebno smo joj zahvalni za promicanje hrvatske meteorologije u svijetu, koju su jednom nazvali Zagrebačka ženska meteorološka škola.

Dr.sc. Vesna Jurčec, rođena je u Slavonskom Brodu, 2. lipnja 1927. Gimnaziju je polazila u Slavonskom Brodu i Karlovcu, gdje je maturirala 1948. godine. Diplomirala je 1952. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, struka Geofizika s meteorologijom, i iste godine se zaposlila u Hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu kao sinoptičarka. 1956. upisala je Agronomski fakultet, želeći postati agrometeorolog, ali ga nije završila, jer je 1959. dobila stipendiju za postdiplomski studij u SAD-u.

Na Tehničkom fakultetu u Cambridgeu, Massachusettes završila je 1960. magisterij pod vodstvom prof. E. N. Lorenza. Iste godine prešla je u Los Angeles, gdje je na UCLA bila asistent kod prof. J. Bjerknesa i radila na projektu El Niño, ali je istovremeno nastavila studij za doktorat. Pod vodstvom prof. M. G. Wurtele 1964. doktorirala je iz numeričke prognoze vremena i vratila se u Zagreb. Tu međutim nije dugo ostala, jer je 1966. prihvaćena kao ekspert iz sinoptičke meteorologije u programu UN-a za razvoj preko Svjetske meteorološke organizacije. Radila je u Institutu za istraživanje i obuku u Kairu do početka 1972. Nakon toga vratila se u Zagreb gdje je u Centru za meteorološka istraživanja Republičkog hidrometeorološkog zavoda radila na temama koje je sufinancirao SIZ za znanost, u kojem je ujedno bila delegat Hidrometeorološkog zavoda. Od 1974. do svog umirovljenja bila je izaslanica u Povjerenstvu za atmosferske znanosti i Povjerenstvu za osnovne sustave Svjetske meteorološke organizacije (WMO), najprije SFRJ-a, a zatim i Republike Hrvatske.

Od 1985. do umirovljenja 1992. predavala je na Geofizičkom zavodu sinoptičku meteorologiju, i po potrebi vodila diplomske, magistarske i doktorske radnje.

Bavila se znanstveno-istraživačkim radom u području dinamičke i sinoptičke meteorologije te klimatologije. Njezin glavni znanstveni interes bio je fenomen bure te je vodila nekoliko domaćih i međunarodnih projekata od kojih su najznačajniji Bura na Jadranu i Priroda i teorija olujne bure. Objavila je više od 120 znanstvenih i stručnih radova u recentnim domaćim i međunarodnim časopisima, a autorica je poglavlja u knjigama Osnove zaštite šuma od požara (1987.) i Meteorologija za korisnike (1996.). WMO joj je 1976. dodijelio nagradu zaklade Borivoje Dobrilović za rad Statistical analysis of dry spell and rainfall extremes during 1947-1971. Posebno je značajan njezin angažman oko primanja Republike Hrvatske u WMO 1992. godine.

Posljednji ispraćaj dr. sc. Vesne Jurčec bit će u utorak 19. lipnja 2018. u 12:30 sati na Mirogoju.