Meteorološki izazovi 9

Izvještaj sa skupa

1.12.2023.

16. i 17. studenog 2023., u Kraš Auditoriumu u Zagrebu su se održali deveti po redu Meteorološki izazovi, sad već tradicionalni znanstveno-stručni skup u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva. Ovogodišnja glavna tema bila je agrometeorologija odnosno Važnost agrometeorologije u potpori poljoprivrednom sektoru.

Suorganizatori skupa bili su Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), Geofizički odsjek PMF-a (GFO) i Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP), a zbog teme ove godine i Hrvatsko agrometeorološko društvo (HagMD). Generalni pokrovitelji bili su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pokrovitelj je bio Grad Zagreb, sponzor Altium International d.o.o., a skup je podržalo i Europsko meteorološko društvo (EMS).

Meteorološke izazove 9 otvorila je predsjednica HMD-a i predsjednica Organizacijskog odbora MI9 Vesna Đuričić, a prigodne govore, uz nju, održali su: prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a, prof. dr. sc. Danijel Belušić, pročelnik Geofizičkog odsjeka PMF-a, Igor Kos, Izvršni direktor Sektora zrakoplovne meteorologije i zrakoplovnog informiranja, HKZP te dr. sc. Damir Barčić, predsjednik HAgMD-a.

U dva dana skupa mogli smo vidjeti 48 vrlo zanimljivih predavanja i 12 postera od kojih je teško nekoga posebno izdvojiti jer su svi bili na visokoj i kvalitetnoj razini. Pokazali smo da ne zaostajemo ni u kom pogledu za europskim i svjetskim istraživanjima i rezultatima istraživanja te njihovoj primjeni. Zbornik sažetaka možete pronaći ovdje.

Skup je bio u hibridnom obliku što je dalo mogućnost i onima koji su nisu mogli fizički doći u Zagreb da sudjeluju u razmjeni znanja i iskustava. Uživo je bilo 129, a daljinski je sudjelovalo još 16 sudionika, iz 14 zemalja: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije, Cipra, Španjolske, Bugarske, Ukrajine, SAD-a, Egipta, Gvatemale, Indije i Obale Bjelokosti.

Pitali smo i neke od sudionika za dojam o konferenciji, evo što su nam rekli:

Izazovi su meni osobno bili izazovni! Trebalo je odslušati pregršt odličnih predavanja u kratko vrijeme. Zato za iduće Izazove savjetujem preraspodjelu uz jednu do dvije ozbiljne sekcije postera, njhovo prethodno vrlo kratko predstavljanje te možda jednu panel sekciju. Izazovi nam daju priliku da se vidimo, slušamo i diskutiramo te da čujemo i vrhunske stručnjake izvan Hrvatske, od Slovenije do Madagaskara. Tu je i prilika da se družimo na večeri uz ozbiljne razgovore u opuštenoj atmosferi. I na kraju, važno je upoznati nove generacije koje su se na ovim Izazovima pokazale odličnima, kako u tehničkoj podršci cijeloj konferenciji tako i kao budući kolege!

mr. sc. Lidija Srnec, klimatologinja, DHMZ

Fotografije sa skupa možete pronaći u našoj galeriji.

Među predavačima bilo je i dvoje pozvanih: Joan Cuxart Rodamilans (University of the Balearic Islands, Mallorca, Španjolska) i Željka Stone (New Mexico Tech., Climate and Weather Consortium, New Mexico) koja istražuje uragane.

Nakon prvog dana skupa, rasprava i druženje su se nastavili na večeri u restoranu u parku Maksimir gdje je atmosfera bila vrlo ugodna. Uz izvrsno jelo i piće, sudionici skupa su dodatno razmjenjivali iskustva, stručna, radna i privatna. Vjerujemo da će rezultati uroditi ponekom novom suradnjom, zajedničkim projektom, znanstvenim radom, a moguće i razmjenom stručnjaka između institucija.

Znanstveni odbor, koji je odlučivao o prihvaćanju prijavljenih predavanja i postera te njihovom rasporedu i odabiru pozvanih predavača, činili su: Višnjica Vučetić, predsjednica te članovi Mislav Anić, Danijel Belušić, Andreina Belušić Vozila, Zvjezdana Bencetić Klaić, Darija Bilandžija, Ivana Čavlina Tomašević, Goran Gašparac, Branko Grisogono, Ivana Herceg Bulić, Kristian Horvath, Damjan Jelić, Amela Jeričević, Petra Mikuš Jurković, Branimir Omazić, Lidija Srnec, Nataša Strelec Mahović, Petra Sviličić, Jadranka Šepić i Maja Telišman Prtenjak.

U Organizacijskom odboru bili su: Vesna Đuričić, predsjednica te Domagoj Dolički, Jadran Jurković, Ivan Lukac, Vjeran Magjarević, Antun Marki, Josip Meštrić, Željka Prša, Mladen Rupčić i Nikola Vikić-Topić.

Svima zahvaljujemo na velikom trudu i radu oko organizacije MI9 posljednjih mjeseci. Posebna zahvala ide našim mladim studentima geofizike koji su oba dana vrijedno i strpljivo pomagali kako bi sve za vrijeme trajanja skupa prošlo u najboljem redu. To su: Stjepan Bićanić, Lucija Cokarić, Jasmina Dobranić, Domagoj Dolički, Karla Jambrošić, Lovro Karaula, Ilija Marina, Karla Mlađen, Sara Anđela Perić, Margareta Popović, Ana Starčević, Dora ŠimunecIvana Zonjić.

Njihova volja i elan uvjerili su nas da nema straha za budućnost geofizike u Hrvatskoj kao niti za budućnost Meteoroloških izazova!

I ovaj put smo zajedničkim snagama uspješno savladali sve meteorološke, tehničke i organizacijske izazove. Sljedeću godinu se odmaramo, a u travnju 2025. se vidimo na jubilarnim desetim Meteorološkim izazovima! Pozivamo sve zainteresirane članove da nam se jave sa svojim idejama i prijedlozima kako bi sljedeći Meteorološki izazovi bili još bolji!

 

Vesna Đuričić,

Organizacijski odbor MI9,

studeni 2023.