Proslava Svjetskog meteorološkog dana

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

23.3.2024.

FOTO: DHMZ

U srijedu 20. ožujka 2024. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obilježen je Svjetski meteorološki dan i Svjetski dan voda na proslavi koju je organizirao Državni hidrometeorološki zavod. Tema je Predani klimatskoj akciji.

Pozdravne govore na početku svečanosti održali su Ivan Güttler, glavni ravnatelj DHMZ-a te Branka Pivčević Novak, v. d. ravnateljice Uprave za klimatske aktivnosti. Na njima su istaknuli važnost meteorološke struke, interdisciplinarnog pristupa i suradnje među službama te sve veće izazove koje pred nas stavljaju klimatske promjene.

U nastavku svečanosti održana su dva kratka predavanja. Prvo je održao Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, pod naslovom Hrvatska na putu prema klimatskoj neutralnosti. Na tom je predavanju g. Jakšić izložio optimistične rezultate kako je Hrvatska na dobrom putu ka klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, ali i kako su pred nama veliki izazovi u narednom razdoblju.

Drugo predavanje naslova "Prilagodba klimatskim promjenama: podrška DHMZ-a partnerima u stvaranju društva otpornog na klimatske izazove" održala je Tanja Renko, voditeljica Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a. Na predavanju je prikazala usku i uspješnu suradnju koju DHMZ njeguje s drugim hrvatskim službama, a sve u svrhu zaštite imovine, života i zdravlja svojih sugrađana.

Nakon zanimljivih izlaganja, Jelena Gruja iz certifikacijske kuće DNV Adriatic uručila je glavnom ravnatelju DHMZ-a, Ivanu Güttleru certifikat ISO 9001:2015 za klimatske servise DHMZ-a.

Pred kraja svečanosti, Hrvatsko meteorološko društvo dodijelilo je priznanja zaslužnim članovima u pet kategorija. Dobitnici priznanja su:

1. Životno djelo - Janja Milković

2. Značajan doprinos radu i razvitku Društva - Damjan Jelić

3. Značajan doprinos razvitku i popularizaciji struke - Krešo Čanić

4. Mladom meteorologu za postignute rezultate - Branimir Omazić

5. Studentu meteorologije za postignute rezultate - Domagoj Dolički

Još jednom čestitamo našim vrijednim i dragim laureatima na trudu, radu, ljubavi i predanosti koje su uložili u našu struku i Društvo!

Na kraju proslave, Vjeran Magjarević, voditelj Područne meteorološke službe Zagreb zahvalio je u ime DHMZ-a i odao priznanje dugogodišnjim meteorološkim motriteljima na savjesnom i kontinuiranom radu, i to: Nediljki Ban (KŠP Dugopolje) i Marku Petroviću (KŠP Skradin) na 50 godina rada, Barici Korša (KŠP Čvrstec) i Katarini Marenčić (KŠP Zaistovec) na 40 godina rada te Stjepanu Matiću (KŠP Velika Kosnica) i Darku Puljeku (KMP Valpovo – Tiborjanci) na 30 godina rada.

Svečanost su glazbom i pjesmom uljepšali naša poznata operna pjevačica Sandra Bagarić i njezin suprug, pijanist Darko Domitrović koji ju je pratio na klaviru. Gđa. Bagarić i g. Domitrović prekrasno su izveli četiri poznate i prigodne pjesme te mnogima izmamili osmjeh na licu svojom izvedbom.

Možemo zaključiti da je proslava Svjetskog meteorološkog dana u organizaciji DHMZ-a bila uspješna, svečana i dostojna takvog dana.

Svima želimo sretan Svjetski meteorološki dan uz uspjeh u borbi protiv klimatskih promjena, ali i neminovnoj prilagodbi na iste!

Za kraj, podsjećamo da je HMD povodom Svjetskog meteorološkog dana izdao prigodnu kuvertu s markom i žigom koju možete nabaviti tako da nam se javite na e-mail Društva. Slika kuverte je u fotogaleriji.